Банкеръ Daily

Свят

Брюксел не е решил как ще работи с талибаните

В края на август  ЕС  реши да замрази средствата по програмите за развитие за Афганистан, "докато не стане ясно, че ще бъдат изпълнени конкретните условия за  тяхното отпускане".

Европейският съюз не вярва, че в Афганистан се формира представително и приобщаващо правителство, но окончателното решение за отношенията с новите власти на тази страна ще бъде взето след окончателното уточняване на преходната власт. Това заяви в четвъртък  говорителят на европейската служба за външна дейност Петер Стано на брифинг в Брюксел. 

"ЕС ще изчака формирането на преходно правителство в Афганистан и на тази основа ще взема решения за взаимодействие с него, в зависимост от действията на новите власти“, каза той.

По този начин той повтори изявлението на ЕС от сряда, че анализът на вече обявените назначения в правителството в Кабул показва, че това "не е приобщаващата и представителна структура, която отразява богатото етническо и религиозно многообразие на Афганистан, на което ЕС се надяваше. Талибаните обещаха именно това през последните седмици."

На 2-3 септември на неофициална среща на външните министри на ЕС в Любляна беше постигнато споразумение страните от ЕС да вземат решение за политическо признаване на новите афганистански власти въз основа на редица критерии, включително формирането на "приобщаващо и представително" правителство в страната. Тези критерии включват също изискването афганистанските власти да се борят с тероризма, да гарантират спазването на правата на човека, включително тези на жените и малцинствата, и липсата на пречки пред изтеглянето на всички хора, които искат да напуснат страната.

Във вторник говорителят на талибаните Забихула Муджахид обяви състава на новото афганистанско правителство, което включва само членове на движението, по-голямата част от които са пущуни от иранския етнос, населяващ южен Афганистан. Талибаните уточниха, че това е временен състав на правителството.

В края на август  ЕС  реши да замрази средствата по програмите за развитие за Афганистан, "докато не стане ясно, че ще бъдат изпълнени конкретните условия за  тяхното отпускане". Няколко от членовете на правителството на талибаните са в санкционния списък на ЕС, който до голяма степен е в синхро с този на Съвета за сигурност на ООН.

"Няма да променим поведението си, докато не видим надеждни гаранции от талибаните за управлението на страната, в т.ч. и зачитането на международните ангажименти, поети през последните години, както и на човешките права, особено на жените и малцинствата", подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във