Банкеръ Daily

Свят

Брюксел настъпи британците в ЕС

Протест на британци в Берлин.

Брюксел реши да удари по правата на британците, оставащи в Европа след излизането на Великобритания от Европейския съюз. За това съобщи британският министър за Брексит Дейвид Дейвис. Според него съюзът е предложил оставащите на континента британски граждани да имат правото да пребивават само в онази държава от общността, в която ги завари "разводът".

В писмо до комисия от горната камара на британския парламент, в което информира за хода на преговорите, Дейвис съобщава, че Брюксел предлага само ограничени права за съгражданите му. "Те предлагат само гаранции за право на пребиваване в страната членка, в която е пребивавал британският гражданин в момента на излизането ни от ЕС. Не му се гарантира никакво право за движение в съюза, например за работа или следване в съседна страна членка", твърди Дейвис.

Бъдещите права на британците, живеещи в Европейския съюз, и на гражданите на съюза, живеещи на Острова, са един от въпросите, които Брюксел иска да бъдат решени в първия етап на преговорите. Едва след това Евросъюзът е готов да премине към обсъждане на бъдещите взаимоотношения, включващи и евентуално търговско споразумение.

Близо 3 милиона европейци живеят постоянно във Великобритания, а около 1.2 милиона британци - в останалите 27 държави от общността. Понастоящем не се изисква гражданство за постоянно пребиваване в която и да е страна от блока, но след Брексит ситуацията с поданиците на Нейно величество ще се промени.

Наред с правата на европейците на Острова и на британците на континента другият най-спорен въпрос между Лондон и Брюксел остава т. нар. сметка за излизане. ЕС говори за най-малко 60 милиарда евро, а Великобритания не показва колко е готова да плати. В началото на тази седмица в. "Сънди телеграф" оповести, като се позова на запознати източници, че Лондон може да склони да изплати до 40 милиарда. Говорител на правителството обаче побърза да опровергае тази информация.

Междувременно еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер заяви, че Великобритания ще трябва да продължи да плаща на ЕС за дългосрочните програми поне до 2020 г., дори след излизането си от него. Става дума за програмите, договорени преди решението за Брексит, уточни Йотингер пред в. "Билд".

Facebook logo
Бъдете с нас и във