Банкеръ Daily

Свят

Брюксел настоя страните-членки да приемат още поне 50 хил. мигранти

Страните-членки от Европейския съюз да приемат поне още 50 000 мигранти в следващите две години. За това настоя днес Европейската комисия.

От Комисията смятат, че само тома е начинът да се открият законни пътища пред мигрантите да живеят и работят в ЕС и да бъде пресечен бизнесът на каналджиите.

Институцията пояснява, че за разлика от досегашните, тези нови квоти са препоръчителни и се очаква да бъдат въведени до октомври 2019 година. Това няма да е безвъзмездно -ЕК ще разпредели половин милиард евро за подпомагане на държавите от ЕС за разселването по тези нови квоти. 

Предложението е насочено основно към африканци, особено от Либия, Египет, Нигер, Судан, Чад и Етиопия. Комисията насърчава държавите да разрешат на частни групи или на граждански организации да предприемат и финансират разселвания според националното законодателство. Търси се и възможност да бъдат привлечени висококвалифицирани африканци и държавите от ЕС да могат да разчитат на работната сила.

От ЕК съобщиха също, че скоро трябва да бъдат върнати по родните си места близо 1,5 милиона души, които са пристигнали на територията на ЕС незаконно. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във