Банкеръ Daily

Свят

Брюксел настоя правителствата да дават повече информация на гражданите за коронавируса

Отмар Карас

Заместник-председателите на Европейския парламент, които отговарят за комуникацията, днес призоваха държавите членки да направят повече за информиране на обществеността за действията на ЕС във връзка с борбата срещу коронавируса.

„Информацията и комуникацията са от решаващо значение за справяне с настоящата здравна и икономическа криза, породена от пандемията от коронавируса“, заявиха днес заместник-председателите на Европейския парламент, Отмар Карас (ЕНП, Австрия) и Катарина Барли (С&Д, Германия), след два месеца съвместни усилия на ЕС за борба с коронавируса.

Отмар Карас подчерта, че е жизненоважно на първо място всички национални органи да излъчват ясни и последователни послания към обществеността относно необходимите мерки за ограничаване разпространението на вируса, особено при вземането на решения за премахване на ограничителните мерки, като това трябва да бъде координирано в целия ЕС. Неотложно е също така националните органи да положат повече усилия за разяснят на хората общите действия в ЕС за подпомагане на държавите членки по време на тази криза, особено в контекста на борбата с дезинформацията. Ето защо е важно пресконференциите и обръщенията към медиите на председателя на Европейската комисията У. фон дер Лайен да бъдат широко разпространявани в държавите членки.

Заместник-председателят Катарина Барли заяви, че в крайна сметка инициативите, предприети на равнище ЕС, се одобряват не само от членове на Европейския парламент от всички държави членки, но и от министрите на всички национални правителства.

"Всички изпълняваме нашата роля при вземането на решения и всички печелим от крайния резултат. Това е важно във връзка с нашето задължение за прозрачност и отчетност, опазването на демокрацията и доверието в нашите институции. Много аспекти на настоящата криза изискват общ подход и обединени ресурси, като например съгласуването на правила за поддържане на отворени граници за притока на жизненоважни медицински и хранителни доставки, подкрепата за предприятията, работните места и потребителите, насърчаването на изследвания за ефективни ваксини, общите правила за авиокомпаниите, мерките за подпомагане на селското стопанство и туристическия сектор, както и помощта за нашите непосредствени съседи и партньори от трети страни“, допълни Барли.

Отмар Карас обясни, че ЕС и ЕЦБ заедно са мобилизирали стотици милиарди евро финансова подкрепа за подпомагане на държавните финанси и икономиката, което е възможно само поради кредитоспособността на Европейския съюз и мащабното въздействие, което той има, когато действа съвместно. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във