Банкеръ Daily

Свят

Брюксел наложи санкции на 7 високопоставени венецуелци

Предвид продължаващото влошаване на положението във Венецуела Съветът на ЕС реши да наложи ограничителни мерки с незабавно действие срещу седем лица, заемащи високи постове. Тези лица участват в неспазването на демократичните принципи и принципите на правовата държава, както и в нарушаването на правата на човека. Мерките включват забрана за пътуване и замразяване на активите.

Решението беше прието в понеделник, а причината е, че политическото, социалното и икономическото положение във Венецуела продължава да се влошава и до този момент преговорите между правителството и опозицията не са довели до конкретни резултати. То е израз на безпокойството на Съвета, породено от настоящото положение.

Целта на ограничителните мерки е да стимулират намирането на съвместни демократични решения, които могат да доведат до установяване на политическа стабилност в страната и да ѝ дадат възможност да отговори на належащите нужди на населението.

Както бе посочено в заключенията на Съвета от 13 ноември 2017 г., конструктивният диалог и преговорите са единственият устойчив начин за преодоляване на настоящата криза и за посрещане на належащите нужди на народа на Венецуела. Съветът посочи, че ЕС напълно подкрепя надежден процес на преговори между всички съответни заинтересовани страни, който може да доведе до съвместни решения на многобройните предизвикателства в страната.

Освен това в заключенията беше подчертано, че ограничителните мерки могат да бъдат преустановени в зависимост от развитието на положението в страната, по-специално провеждането на надеждни и конструктивни преговори, зачитането на демократичните институции, приемането на пълен изборен график и освобождаването на всички политически затворници. Съветът припомни също, че това са целеви мерки, които са замислени така, че да не вредят на населението на Венецуела, чието положение ЕС желае да облекчи.

На 13 ноември 2017 г. Съветът прие забрана на оръжията и оборудването, които могат да се използват за вътрешни репресии, както и рамково решение относно целеви ограничителни мерки, без вписване на физически лица или образувания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във