Банкеръ Daily

Свят

Брюксел налага санкции на приближени на Путин

Алексей Навални

Европейският съюз разшири санкциите срещу Русия, като включи в черния списък четирима руски граждани - главния прокурор Игор Краснов, ръководителя на следствения комитет Александър Бастрикин, началника на Федералната служба за изпълнение на наказанията Александър Калашников и командира на Росгвардия Виктор Золотов, съобщи ТАСС.

Посочените са пряко отговорни за осъждането на критика на Кремъл Алексей Навални. Ограничителни мерки бяха въведени за първи път в рамките на санкционния механизъм за нарушаване на правата на човека, известни като европейски закон "Магнитски". 

„На 22 февруари 2021 г. Съветът по външните работи се съгласи да продължи работата по бъдещи ограничителни мерки в отговор на сериозни нарушения на правата на човека. В този контекст и предвид непрекъснатостта и сериозността на нарушенията на правата на човека в Русия, четирима души трябва да бъдат включени в списъка на физически или юридически лица, организации или органи, към които се прилагат ограничителни мерки“, се казва в съобщението.

Междувременно аминистрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че  се готви да наложи санкции на Русия заради отравянето и хвърлянето в затвора на Навални.

Една от обсъжданите възможности е изпълнителна заповед, фокусирана върху Русия, която би отключила санкции срещу страната за многократни посегателства срещу американската демокрация и американски военнослужещи – включително хакерската атака срещу SolarWinds и наградите, предоставени за смъртта на американски войници в Афганистан.

Това ще бъдат първите санкции, наложени от Русия от администрацията на новия американски президент Байдън. Те ще зададат нов тон на бъдещата политиката на САЩ към Москва.

44-годишният Навални беше арестуван и хвърлен в затвора, след като се завърна в Русия миналия месец от Германия, където прекара месеци, възстановявайки се от покушение с отравяне, за което обвинява Кремъл. Кремъл обаче отрича.

Facebook logo
Бъдете с нас и във