Банкеръ Daily

Свят

Брюксел може да започне да налага санкции за корупция

Корупцията има опустошително въздействие върху състоянието на правата на човека и често подкопава функционирането и легитимността на институциите и принципите на правовата държава, се посочва в резолюцията.

Европейският парламент прие резолюция, в която приветства глобалния режим на ЕС за санкции за нарушения на правата на човека и призовава корупцията да бъде включена като наказуемо престъпление.

Корупцията има опустошително въздействие върху състоянието на правата на човека и често подкопава функционирането и легитимността на институциите и принципите на правовата държава, се посочва в резолюцията. Но за разлика от сходни схеми по света, като например Глобалния закон "Магнитски" на САЩ, настоящият Глобален режим на санкции на ЕС за правата на човека, приет през декември 2020 г., не включва корупцията във връзка с нарушения на правата на човека като престъпление, наказуемо с ограничителни мерки.

"Глобалният режим на ЕС на санкции за нарушения на правата на човека добавя пряк и осезаем начин да се реагира на сериозни нарушения на правата на човека и да се потърси отговорност от извършителите на злоупотреби. Той трябва да се превърне в съществен елемент от по-широката стратегия на ЕС в областта на правата на човека и в основна част от инструментариума на външната ни политика. Приветствам бързото прилагане на новия инструмент и се надявам, че той ще подкрепи целите на Общата външна политика и политика на сигурност на ЕС", заяви Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия), председател на комисията по външни работи. 

ЕП иска да промени това и настоятелно призовава Европейската комисия да представи законодателно предложение, което да разшири обхвата на Глобалния режим на ЕС на санкции, за да обхване тези престъпления. Евродепутатите следва също така да могат да предлагат случаи на сериозни нарушения на правата на човека, за да се повиши легитимността на режима на санкции. Освен това членовете на ЕП настояват за приобщаващ процес, който да улесни участието на гражданското общество.

В текста се настоява също така да се въведе гласуване с квалифицирано мнозинство, когато се приемат санкции в обхвата на Глобалния режим на ЕС на санкции, тъй като по този начин режимът ще се прилага по-ефективно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във