Банкеръ Weekly

Свят

Брюксел леко омекна към Лондон

Борис Джонсън скочи срещу правилата на ЕС.

Европейският съюз смята да премахне една от т. нар. наказателни клаузи от проектодоговора за преходния период след излизането на Великобритания от общността, съобщи Би Би Си.

Текст, публикуван от Европейската комисия на 6 февруари, предвиждаше Великобритания да изгуби част от достъпа си до единния европейски пазар, ако наруши правилата на Евросъюза по време на преходния период. Представители на комисията обаче са предложили нова формулировка, препращаща към стандартните процедури на съюза в случай на нарушение.

Брюксел и Лондон ще започнат през март преговори за условията на преходния период. ЕС смята, че той трябва да продължи от 29 март 2019-а до 31 декември 2020 година.

Според британския премиер Тереза Мей двугодишният преход ще даде възможност на британските компании да се нагодят към новите условия, породени от Брексита, и ще позволи на Обединеното кралство да договори бъдещите си отношения с общността. Но от Брюксел заявиха, че Лондон ще трябва да спазва всички сега съществуващи правила и регулации по време на преходния период и в текст, публикуван миналата седмица, бе предложено да бъдат налагани специфични санкции при нарушения. Това предизвика гнева на редица депутати от управляващата Консервативна партия, които са на мнение, че предлаганите условия са прекалено сурови. Все пак, след среща на 14 февруари, представители на 27-те оставащи в Евросъюза страни са обещали да променят текста така, че да не звучи толкова сурово. Очаква се новият вариант да бъде включен в черновата на споразумението за излизане от ЕС, която ще бъде публикувана до края на този месец.

По-рано главният европейски преговарящ за Брексит Мишел Барние каза, че постигането на споразумение за преходния период "не е даденост", тъй като са налице "съществени" несъгласия по редица въпроси като свободата на движение и граничния контрол на границата между Северна Ирландия и Република Ирландия.

В свое изказване през седмицата британският външен министър Борис Джонсън пък отбеляза, че би било "нетърпимо и недемократично", ако Лондон продължи да се подчинява на европейските закони и след Брексит и не може да определя собствените си правила, когато става въпрос за търговията с останалата част на света. Джонсън също така предупреди, че някои привърженици на ЕС на Острова се опитват да предотвратят Брексит и това ще създаде трайни политически разделения във Великобритания.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във