Банкеръ Weekly

ЕС отхвръли шантажа на Турция

Брюксел каза на Ердоган: "Няма сделка"

Турският президент ще продължава да настоява за ново споразумение

Европейският съюз трябва да помогне на Гърция да управлява границата си с Турция, гарантирайки правото на убежище на нуждаещите се, категорични са Европарламентът и Еврокомисията.

Турският президент Реджеп Ердоган обяви на извънредна среща с евролидерите Брюксел на 10 март, че мигрантското споразумение с Европейския съюз от 2016 г. трябва да бъде актуализирано заради новата криза в Северна Сирия и на фона на продължаващото напрежение по турско-гръцката граница. Външният министър Мевлют Чавушоглу настоя Брюксел  да спре да залъгва страната му и да предприеме „честни стъпки“, за справяне с притока на мигранти. Това включва намиране на начин да се гарантира завръщането на сирийските бежанци в родината им. 

Според Анкара досега ЕС е отпуснал само половината от шестте милиарда евро, първоначално обещани за настаняване, храна, образование и грижа за милионите бежанци. Според Урсула фон дер Лайен обаче споразумението ЕС - Турция за миграцията остава в сила. 

"ЕС и Турция имат общо виждане за събитията досега, но се разминават в тяхното тълкуване. Европейският съюз е готов да продължи работата си по споразумението, ако така постъпи и Анкара. За нас е ясно, че от подкрепа имат нужда и мигрантите, и Гърция, и Турция", коментира след срещата Фон дер Лайен..

 Двете страни са детайлно са обсъдили споровете си около изплащането на шестте милиарда евро, залегнали в споразумението като помощ за приютените от Турция сирийски бежанци. Но най-големият проблем - отпускането на още милиарди - си остава. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел  заяви, че е време Турция да разбере разликата между "изплатени" и "обещани" пари, защото споразумението не предвижда обещаните милиарди да бъде изплатени наведнъж. 

В Турция има 3.6 млн. мигранти от Сирия, като в рамките на споразумението от 2016 г. Анкара се задължава да контролира наплива от хора към ЕС в замяна на милиарди евро финансова помощ. Сделката предвижда и приемането на хиляди сирийски бежанци в ЕС - директно от лагерите в Турция, в замяна на което турските граждани ще получат право за безвизово пътуване в Общността, напредък в преговорите за пълноправно членство и развитие на митническия съюз.

Евродепутатите искат защита на бежанците

В дебат с комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон и Хърватското председателство, по-голямата част от участниците разкритикуваха турския президент Ердоган, че използва страданието на хората за политически цели. Мнозина също така подчертаха, че кризата с бежанците през 2015 г. не трябва да се повтаря и настояха, че ЕС трябва да актуализира общите си правила за убежище.

Евродепутати от политически групи призоваха за преразглеждане на споразумението с Турция. с цел спиране на потока от мигранти и хора, търсещи убежище, в замяна на финансова помощ от ЕС. Други изразиха дълбока загриженост за влошаващата се хуманитарна ситуация на турската границата и на гръцките острови, където са изоставени хиляди хора търсещи убежище, много от които непридружени непълнолетни лица.

По време на дебата бяха повдигнати въпроси за необходимостта от спазване на Женевската конвенция и осигуряването на защита за бежанците, обвиненията за полицейско насилие над хора, които се опитват да преминат границата и риска от навлизане на джихадисти на територията на ЕС.

Границите за бежанци остават широко отворени

След безрезултатната среща  Турция  обяви, че  ще остави границата си отворена за бежанци, опитващи се да стигнат до Европа. Ердоган заяви в реч пред депутатите от неговата Партия на справедливостта и развитието, че ще свика среща на върха в Истанбул на 17 март. На нея ще се коментира кризата с т. нар. бежанци. Очаква се Турция да представи исканията си пред германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и британския премиер Борис Джонсън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във