Банкеръ Daily

Свят

Брюксел кани външният министър на Иран на спешна среща

Генерал Касем Солеймани

Европейската комисия обяви, че се надява външният министър на Иран Мохамад Зариф да посети Брюксел възможно най-скоро. Когато всички условия за това посещение бъдат изпълнени, ще съобщим незабавно, заяви днес говорител на комисията. 

Лично върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел отправи в събота поканата. В съобщението до иранското външно министерство Борел "изразява дълбока загриженост за политическата обстановка и сигурността на гражданите" след убийството на генерал Касем Солеймани.

Европейският съюз и НАТО призоваха за деескалация на напрежението в Иран, а  Брюксел изрази съжалението си от намерението на Техеран да се оттегли от ядреното споразумение от 2015 година. 

Междувременно Комисията за сигурност и отбрана на парламента на Иран предложи правителството да подаде жалба до Съвета за сигурност на ООН срещу Съединените щати заради убийствата на генерал Касим Солеймани и шиитския командир Абу Махди ал Мухандис на 3 януари.  А върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи обяви, че Техеран директно ще си отмъсти на САЩ с нападение на иранските сили, а не на регионални съюзници на страната.

Анализатори коментират, че Иран може да удари американските войници в Сирия или Ирак, а също така американски бази в Персийския залив или американски посолства и дипломати по света. Според информация на агенция "Тасним" Иран работи върху 13 сценария за отмъщение на САЩ.

По време на погребението на иранския генерал Касем Солеймани в родния му град Керман днес загинаха най-малко 40 души и 213 са били ранени. Блъсканицата настана по време на погребалната процесия. Заради инцидента погребението бе отложено.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във