Банкеръ Daily

Свят

Брюксел иска въвеждане на "уеб данък" в цяла Европа

Европа трябва да вземе решение за въвеждането на дигитален данък и трябва да поведе пътя, ако в световен мащаб не бъде постигнат достатъчен консенсус, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. Изказването бе по повод съществуващите разногласия между членовете на ЕС за това как да се приложи т.нар. "Данък GAFA", наречен на името на Google, Apple, Facebook и Amazon,  за да се гарантира, че глобалните интернет гиганти заплащат справедлив дял от данъците върху масовите бизнес операции в Европа.

Франция предприема засилени стъпки към въвеждането на подобен данък,  но на заседание на финансовите срещи на ЕС през уикенда Швеция, Финландия, Ирландия и Дания блокираха проект за данъчно облагане за общоевропейски GAFA, съобщи Ройтерс. В страната предстои да започне обсъждането на законопроект, предлагащ въвеждането на 3% данък върху цифровите реклами и други приходи на технологични фирми със световни приходи от над 750 милиона евро.

"Ставаме все по-дигитален свят и ще бъде огромен проблем, ако не намерим начин за повишаване на цифровите данъци", заяви Вестагер пред France Inter. "Най-доброто нещо е да вземем глобално решение. Но ако искаме да постигнем резултати в разумен период от време, Европа трябва да поеме водещата роля", добави тя.

Вестагер се смята за претендент за следващия председател на Комисията. Запитана дали се интересува от позицията, тя сподели: "Много се интересувам от бъдещето на Европа. Искам да кажа, че преди да вземем решение за някакво ново лице за Комисията, наистина трябва да знаем какво искаме да направим."

Интернет гигантите са под нарастващ натиск от страна на регулаторите в световен мащаб. Великобритания предложи нови закони за онлайн безопасност, които биха наложили санкции на компании в социалните медии и технологични фирми, ако те не успеят да защитят потребителите си от вредно съдържание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във