Банкеръ Daily

Свят

Брюксел и Москва започват консултации за руските държавни поръчки

През юли Европейският съюз започна правна процедура в СТО срещу  някои руски мерки, които ограничават или забраняват на компаниите от ЕС да продават стоки и услуги на руски държавни предприятия.

Русия и Европейския съюз ще започнат консултации в рамките на Световната търговска организация (СТО) заради претенциите на Брюксел към руската политика за обществените поръчки на 13 септември, съобщи пред ТАСС източник от Европейската комисия.

През юли Европейският съюз започна правна процедура в СТО срещу  някои руски мерки, които ограничават или забраняват на компаниите от ЕС да продават стоки и услуги на руски държавни предприятия. Европейската комисия твърди, че Русия е въвела oтcтъпĸи oт 15% зa пpeдлaгaни идeнтични cтoĸи и ycлyги oт pycĸи ĸoмпaнии. Освен това руските фирми, които искат да доставят определени инженерни продукти в чужбина, се нуждаят от разрешение, каза Комисията. Друг проблем, според ЕК,  са изискванията за национални квоти до 90% при поръчките на около 250 продукта, включително превозни средства и текстил.

"ЕК започна през юли процес в СТО за  правилата за държавни поръчки на Русия, които нарушават правата на европейските производители. Началото на първия етап от този процес на постигане на разбирателство е насрочено за 13 септември", разкри източникът.

Европейският съюз смята, че поетапното прилагане на политиката на заместване на вноса в Русия, отговор на въвеждането на едностранни санкции срещу Русия от страна на ЕС и САЩ, противоречи на правилата на СТО, тъй като отдава ясни предпочитания за вътрешните продукти пред вносни такива.

Facebook logo
Бъдете с нас и във