Банкеръ Daily

Свят

Брюксел и Лондон ще работят не само нулеви мита и квоти, но и за нулев дъмпинг

Ги Верхофстад.

Правата на гражданите са защитени на няколко нива. На първо място, на нивото на самото споразумение за оттегляне. Европейският парламент постигна включването на всички помощи и социално-осигурителни права в споразумението за оттегляне, както и правата на бъдещи деца и клауза за съдебен надзор от Европейския съд. Това заяви координаторът на Европейският парламент за Брекзит Ги Верхофстад.

"Ние гарантирахме правата на гражданите на нивото на Схемата за уседналост на гражданите на ЕС, която Обединеното кралство въведе. Например, направихме така, че гражданите да не трябва повече да плащат такса за получаване на статут на уседналост, да има нужда от само едно искане за всяко семейство и условията за документите, доказващи пребиваване, да бъдат по-меки", обясни той.

Има и трето ниво, на което ЕП е получил уверения от властите на Обединеното кралство за справедливо прилагане както на споразумението за оттегляне, така и на Схемата за уседналост на гражданите на ЕС ‒ това е, така да се каже, практическата страна на правата на гражданите.

Все още има някои нерешени въпроси ‒ като нуждата от физически документи и нуждата от наистина независим орган за наблюдение, но Европейският парламент е решен да използва преговорите за бъдещите отношения като лост за осигуряване на допълнителна защита на практическата страна на правата на гражданите.

"В идеалния вариант ние трябва да постигнем повече от споразумение за свободна търговия с Великобритания. Не само нулеви мита и нулеви квоти, но също и нулев дъмпинг: това означава, че нашите европейски социални и екологични стандарти следва да бъдат зачитани в бъдещите ни търговски отношения. Ако постигнем това, надявам се, че има достатъчно доверие между ЕС и Обединеното кралство, за да пристъпим към истинско споразумение за асоцииране с не само икономическа част, но и сътрудничество по полицейски въпроси, отбрана, споделяне на разузнавателна информация и външнополитически въпроси. Мисля, че трябва да сме амбициозни, защото в новия световен ред ЕС и Обединеното кралство наистина могат да се възползват от взаимната си подкрепа", каза Ги Верхофстад.

Facebook logo
Бъдете с нас и във