Банкеръ Daily

Свят

Брюксел готви икономически санкции за Турция

Реджеп Ердоган

Европа трябва да бъде готова да ритне президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган там, където най-много ще го заболи – в икономиката, ако той продължи с незаконните сондажи за газ в Средиземно море. Ако обаче той остане „спокоен“ и „конструктивен“, трябва да му се предложат повече пари, за да задържа бежанци на територията на Турция. Това се казва в доклад на външната служба на ЕС.

В доклада се споменава и за мерки, насочени срещу енергетиката и свързаните с нея сектори, като забрана за внос/износ на определени стоки и технологии. Най-тежките възможности за санкции включват: „мерки, насочени към сектори, важни за турската икономика, като забрана за предлагане на туристически услуги и препоръка да не се пътува до държавите членки на ЕС.

Турция се оттегли от Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, наричана накратко Истанбулска конвенция. Решението на президента Реджеп Ердоган беше публикувано в официалния държавен вестник в събота. Консервативни турски политици настояваха за изваждането на страната от Истанбулската конвенция с аргумента, че тя била вредна за семействата и насърчавала разводите. Министърката на семейството, труда и социалната политика Зехра Зумрут написа в "Туитър", че турското законодателство и конституция давали достатъчно гаранции за правата на жените.

Това решение беше осъдено от  САЩ и ЕС. Администрацията на президента Джо Байдън и няколко европейски лидери, сред които тези на Франция и Германия, настояха Ердоган да преосмисли решението си.

Дипломатическото напрежение дойде след като миналата седмица Европа и Съединените щати заявиха, че ходът за закриване на третата по големина партия в парламента – прокюрдската Народна демократична партия, подкопава демокрацията в Турция.

Във видеоразговор в петък Ердоган, Фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обсъдиха спора между Анкара и Атина заради газовите находища в Източното Средиземноморие.

Срещата на върха на ЕС тази седмица ще разгледа отношенията с Анкара.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във