Банкеръ Daily

Свят

Брюксел е загрижен заради атаките срещу медии в Полша, Унгария и Словения

Ана Паула Закариаш

Свободните и независими медии са от жизненоважно значение за демократичните общества, заявиха евродепутатите и настояха Европейската комисия и Съвета да ги защитават активно.

В дебата в сряда с комисар Вера Йоурова и португалския държавен секретар Ана Паула Закариаш, повечето евродепутатите подчертаха значението на свободните медии за демокрацията и демократичните общества и настояха за гарантиране на тяхната независимост от политическа намеса. Те призоваха Комисията да положи повече усилия за защита на журналистите в Европа и да спре безнаказаността на правителствата, а Съветът да приключи процедурите по член 7 по отношение на Унгария и Полша. Някои заявиха също, че механизмът за условност, свързан с върховенството на закона, следва да бъде задействан.

Няколко евродепутати отхвърлиха дебата като политически пристрастен и неразполагащ с достатъчно информация за положението в съответните държави членки, като заявиха, че някои от тях демонстрират нетолерантност към възгледи, различни от техните.

Дебатът беше организиран вследствие на опасенията, изразени след изтеглянето от ефира на „Klubradio“ в Унгария, предложението за нов данък върху приходите за медийна реклама в Полша и появилите се съобщения за политическа намеса в словенските медии.

През ноември 2020 г. Европарламентът прие резолюция за укрепването на свободата на медиите: защитата на журналистите в Европа, словото на омразата, дезинформацията и ролята на платформите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във