Банкеръ Daily

Свят

Брюксел е все по-безсилен пред фармацевтичните компании

Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия настоява фармацевтичната компания "Астра Зенека" да изпълни задълженията си за доставка на ваксини в Европейския съюз при условията на прозрачност, заяви председателката на институцията Урсула фон дер Лайен , съобщи Ройтерс.

Евроинституциите са подложени на кръстосан огън, защото ваксинацията се забави заради бавното одобрение на ваксините, а сега производителите имат технологични проблеми. Критиците смятат, че Брюксел сам си е виновен, защото е реагирал три месеца след Великобритания и САЩ. Освен това фармацевтичната индустрия заплаши, че намерението на Европа да контролира износа на ваксини срещу COVID-19 за чужди държави може да бъде наказано с ответни мерки. 

"Искаме от "Астра Зенека", както и от другите компании, реализирането на обещаните доставки. Количеството дози, които трябва да бъдат доставени, е ясно посочено" в договора с "Астра Зенека". Този договор ще бъде направен обществено достояние", заяви Фон дер Лайен.

Европейският съюз се озова в спор с "Астра Зенека", след като фармацевтичната компания заяви миналата седмица, че ще намали броя на доставките за ЕС през първото тримесечие заради производствени проблеми в завод в Белгия. Това означава, че ЕС ще получи през този период 31 милиона дози, което е с 60 процента по-малко от договореното, заявиха представители на ЕС. 

Главният изпълнителен директор на AstraZeneca настоя във вторник, че компанията не продава ваксини, поръчани от Европейския съюз, на други страни с печалба, след като забавените поръчки ядосаха лидерите на ЕС.

Британско-шведската фармацевтична компания призна миналата седмица, че няма да изпълни договорните си ангажименти за доставка до ЕС заради “намалено производство“ в европейската си верига за доставки. Това накара европейския комисар по здравеопазването Стела Кириакидес да обяви, че ЕС ще започне да проследява пратките с ваксини, изнасяни за трети страни. Това е знак за нарастващо недоверие.

Неприятностите на AstraZeneca дойдоха седмица след като американската компания  Пфайзер  заяви, че намалява обявените обеми на доставка на ваксината си, разработена с германската фирма БионТех.

Тези две съобщения рискуват да сложат край на ваксинационните програми на ЕС, докато оказват натиск върху Европейската комисия, която се ангажира да договаря поръчки за ваксини от името на всички 27 държави-членки.

Междувременно бе съобщено, че държавите от ЕС ще въведат задължение да бъдат уведомявани предварително за подготвян износ, количества и получател. Митническите власти ще могат да проверяват тези заявления от износителите и да преценяват дали да разрешат, или да забранят сделката. Решенията ще бъдат приемани съвместно с ЕК и не засягат хуманитарни доставки, нито суровините за производство на ваксините засега.

Ограниченията не обхващат превоза на ваксини между страни от ЕС. Митниците ще трябва да отговарят на подадените заявления в срок от 24 часа и да правят преценки по общоевропейски показатели. Целта е ЕС да разполага постоянно с данни, по които да проследява и предотвратява възможен недостиг на ваксини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във