Банкеръ Weekly

Свят

Брюксел е сляп и глух за вълненията в България

За евроинституциите Борисов продължава да е удобен играч

Защо ли премиерът Борисов се разбира с "кака"?
S 250 e1e78ade 3f53 4d6b aed4 698159cd1019

Европейските институции не бързат с позициите си за случващото се в България. Правят се на нещо като неутрални или направо на разсеян за над 40 дни антиправителствени протести с настояване за оставка. В същото време продължават да повтарят колко са важни върховенството на закона и борбата с корупцията.

Протестиращите в София и в други български градове обвиняват Европейския съюз в пасивност. Според тях премиерът Бойко Борисов е удобният играч, с който Брюксел не бърза да се раздели, защото не се знае кой ще дойде. На практика евроинституциите правят това, което умеят най-добре - да наблюдават, да призовават и когато вече нещата съвсем ескалират, тогава да се намесват. Това, разбира се, не е лично отношение към България, а негласен принцип във вътрешната и външна политика на общността. Реакциите от европейската столица идват почти винаги след тези на Съединените щати, Русия и Китай. Брюкселските чиновници винаги са последни. Техния най-великодушен жест към протеста у нас досега беше да призоват за спазването на правата на демонстрантите и действията на полицията да бъдат законосъобразни. 

"Многократно сме заявявали, че съществува право на мирни протести в държавите от ЕС; държавите имат право да предприемат съответните законосъобразни полицейски действия за опазване на обществения ред. Националните правни системи следят за спазването на правата​", обяви Европейската комисия, когато полицаи и жандармеристи разчистиха протестните палаткови лагери в София, Пловдив и Варна.

Същевременно страната бе призована да продължи с прилагането на необходимите реформи, особено по отношение на независимостта на съдебната власт и за борбата с корупцията: "Това наше становище остава непроменено. Преходът към новия механизъм за наблюдение на върховенството на закона ще даде възможност на комисията да продължи работата с България. Еврокомисията работи на основата на механизми, които следят постоянните предизвикателства пред върховенството на закона. Не отвръщаме поглед от събитията в България, с новия механизъм от есента продължаваме наблюдението за върховенството на закона".

Толкова!

Широко затворени очи 

На 35-тия ден от началото на антиправителствените протести пред посолството на Германия в София се състоя демонстрация под надслов „Масово затваряне на очи“. 

"Искаме да знаем как се съвместяват претенциите за върховенството на закона, които съпътстват всяка европейска директива към България, с широко затворените очи на европейския политически елит за неговите партньори от ГЕРБ", попитаха демонстрантите. 

Събитието намери сериозен отзвук в германските медии. Водещата теза бе, че българите все още очакват ЕС да им помогне да се избавят от онова, което те наричат мафия: картела от олигарси, свързани и с организираната престъпност. Но вече на всички стана ясно, че Брюксел не се интересува особено от събитията в България и продължава да й отпуска пари. От бюджета на ЕС до 2027 г. тя ще получи 29 милиарда евро, почти двойно повече средства спрямо предишния програмен период. За страната са предвидени 16.7 млрд. евро от бюджета (грантове), 7.7 млрд. евро от Фонда за възстановяване (грантове) и 4.55 млрд. евро от Фонда за възстановяване (заеми). Когато помощта беше обявена премиерът Борисов благодари на по-първите хора в общността и като в някаква сатирична пиеса точно той напомни, че пари има, но е необходима прозрачност и върховенство на закона. 

Хелене Кортлендер от фондация "Фридрих Еберт" е убедена, че  партньорите от ЕС са наясно как правителството на Борисов употребява европейските фондове, просто защото трайните злоупотреби са прекалено очевидни. Само че „Брюксел с радост се оставя да го лъжат и продължава да плаща", коментира тя. 

Според Клеменс Ференкоте от мрежата обществено-правни медии в Германия ARD българският протест е насочен главно срещу министър-председателя, който за протестиращите олицетворява симбиозата между власт, олигархия и подкупност. Част от българите, продължава тя, са убедени, че корупцията се е инфилтрирала в цялата държава.

Цвете в сравнение с Орбан

Едно от любимите неща на Бойко Борисов е да се снима до европейските лидери, да показва колко са му близки, да им говори на малки имена и да ги прегръща, когато му позволят. Така отстрани изглежда, че той е човекът на Брюксел, всички го обичат и винаги получава това, което иска. Борисов грее от щастие, когато европейските колеги му казват Бойко, а самият той нарича Ангела Меркел „кака“.

Евролидерите виждат в лицето на Борисов удобен, прогнозируем партньор. Винаги се е старал стриктно да спазва указанията и страната ни дори се отличи с добра финансова дисциплина, което не може да се каже примерно за Италия и Испания. За институциите в Брюксел е важно, че Борисов и партията му са проевропейски партньор, че съдействаха в разрешаването на проблема с миграцията и държат затворена европейската външна граница. Етническото напрежение в България е рядкост, а програмите за интеграция на ромите изобилстват, нищо, че от тях няма никаква полза. Българският министър-председател и правителството му кротко се съобразиха с Еврокомисията, когато тя реши, че "Южен поток" не бива да се строи, а и с куп други неща. Затова в Брюксел и в Берлин цари тишина за протестите и кризата у нас. Голяма работа, че техният човек нещо за задните им части приказвал, псувал като хамалин, управлявал като фелдфебел и му снимали чекмеджето. Законите са си закони, ама къде в Европа не покрадват, няма връзкарство, лобиране за свои хора или далавери...? Пък и малко ли са й на Европа собствените проблеми, коронавирусът нанесе достатъчно щети.

"Европейските партийни семейства трудно се справят с проблематични членове в своите собствени редици. Идеологическите различия често пъти са огромни, но в същото време всички гласове, които могат да се съберат в Европейския парламент, са важни. Много колебливо и едва след предостатъчно провокации ЕНП заговори в прав текст срещу „Фидес“ на Виктор Орбан. В сравнение с „Фидес“, ГЕРБ на Борисов е направо за пример", смята Хелене Кортлендер. И е напълно права. В България почтените хора бяха потресени, когато лидерът на ЕНП Манфред Вебер нарече Борисов "борец срещу корупцията". Очевидно в Европа са по-наясно по тази тема от българските граждани или са безпардонни, нагли двуличници.

Така или иначе, европейците все по-малко вярват на Брюксел и няма изгледи тази тенденция скоро да се промени. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във