Банкеръ Daily

Свят

Брюксел да забрани на китайски компании да придобиват евтино европейски фирми

Европейският съюз трябва да наложи временна забрана на компании от Китай да придобиват европейски компании, който в момента  са обезценени или имат проблеми с бизнеса заради коронавируса, заяви председателят на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер, цитиран от Ройтерс.

"Свидетели сме как китайски компании, отчасти финансирани от държавата, засилват опитите си да придобият евтино европейски фирми или такива, които изпитват икономически трудности заради кризата с коронавируса. По тази причина ЕС трябва да реагира по координиран начин и да сложи край на китайския шопинг тур, като наложи 12-месечен мораториум върху продажбата на европейски компании, докато приключи коронавирусната криза. Трябва да се защитим", подчерта Вебер.

Германският консерватор допълни, че Китай е "стратегически конкурент на Европа с авторитарен модел на управление, който иска да увеличи мощта си и да измести Съединените щати като водеща сила".

Китайски компании се оглеждат за изгодни сделки в технологичния сектор в Европа заради поевтиняването на акциите в последните седмици. В настоящия момент европейският пазар е крайно уязвим. Рискът е Пекин да придобие контрол над стратегически технологии на континента - от изкуствен интелект, през телекомуникационни мрежи до обработката на данни. Европейският комисар по конкуренцията Маргрет Вестагер каза през април за “Файненшъл таймс”, че държавите в ЕС трябва да помислят за придобиване на дялове в големи компании, за да предотвратят придобиването им от Китай.

В свое интервю във френския в. "Монд" ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел призова европейците "да поддържат необходимата колективна дисциплина" по отношение на Китай, който определи като "систематичен съперник в популяризирането на други модели на управление".

"Отношенията на ЕС с Китай са толкова многообразни, че подходът ни не може да бъде едностранен. Китай е партньор, с който ЕС споделя тясно свързани цели, партньор при преговори, с който ЕС трябва да намери справедлив баланс, икономически конкурент в надпреварата за технологично господство и систематичен съперник в популяризирането на други модели на управление. Изработването на общ европейски подход към държави - свръхсили никога не е било лека задача и случаят с Китай не е изключение. Нещо повече, Китай не се колебае понякога да се заиграва с тези разногласия. Несъмнено е обаче, че от нас, европейците, зависи да поддържаме нужната колективна дисциплина", допълва той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във