Банкеръ Daily

Свят

Брюксел алармира, че се налагат допълнителни усилия срещу пандемията

Необходимо е ЕС да положи допълнителни усилия за съгласуване на действията за пресичане на разпространението на Ковид-19. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след края на двудневното извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поясни, че се обсъжда въвеждане на общи правила за определяне на местата, където разпространението на болестта достига тревожни равнища. Целта е изготвянето на единна цветна карта на ЕС, в която безопасните места са в зелено, а опасните - в оранжево и червено.

В отговор на въпроси на пресконференция Мишел посочи, че преговорите за обвързването на европейските бюджетни разходи със състоянието на върховенството на закона продължават. По неговите думи въпросът е труден и е необходима обща политическа воля за постигането на решение.

Той потвърди, че Европейският съвет е обсъдил, но засега е отхвърлил възможността санкциите, които ще бъдат наложени на Беларус, да засягат и президента Александър Лукашенко. По повод вестта, че президентът на САЩ и неговата съпруга са заразени с Ковид-19, Мишел изрази пожеланията на ръководителите на ЕС за скорошно възстановяване.

Фон дер Лайен заяви по повод въпроса за оттеглянето на Великобритания и бъдещите отношения на страната с ЕС, че най-съществените въпроси все още остават нерешени. Тя даде за пример искането на ЕС за равни условия за бизнес, защото това е въпрос на честност. Председателят на ЕК изрази убеденост, че споразумение може да се постигне, стига да има необходимата воля и преговорите да се ускорят. Искаме сделка с Великобритания, но не на всяка цена, каза тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във