Банкеръ Weekly

Свят

Брюксел активизира мониторинга върху България

Съединените щати и ЕС подкрепиха по своему антиправителствените протести

S 250 79f2335f 2216 45cf 9ba4 bc5c1d8fc18f

Брюкселският мониторинг за България е като онази игра „Тука има, тука нема“. Външният ни министър Екатерина Захариева от месеци твърди, че е паднал, Еврокомисията през цялото време мълча, а сега се оказа, че не само ще го има, но и ще ни следят под лупа за корупция и върховенство на закона.

Темата стана отново актуална покрай антиправителствените протести, които продължават повече от седмица. Поредицата от корупционни скандали в София, действията на новия главен прокурор и излезлите по площадите граждани със сигурност не са реклама за кабинета на Бойко Борисов. А като се има предвид, че наблюдението на комисарите все още е в сила върху Румъния, която може да отчете редица реални успехи в борбата срещу корупцията, няма защо външният и правосъдният министър да се чудят откъде е дошло активизирането на мониторинга и за нашата страна. 

“Няма да коментираме събитията в България. Колкото до отношението на Европейския съюз и Европейската комисия по въпроса за върховенството на закона в България и други страни, прилагаме механизма за сътрудничество и проверка. Той е в действие и е нашето средство да следим положението с върховенството на закона, включително в България”, оповести комисията през седмицата.

Междувременно

посолството на Съединените щати в София

подкрепя мирните демонстрации "като основно демократично право на българските граждани и като знак за жизненото гражданско общество в страната“.

“Правото на мирно събиране е основна демократична ценност. Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество. Мирните протести са играли ключова роля в 244-годишната демокрация на Съединените щати. Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона”, се казва в съобщението на посолството.

За добро или лошо, външната политика на САЩ винаги е била бърза и категорична за разлика от тази на Брюксел, която се свежда до наблюдение, призоваване и реакция, когато обикновено вече няма смисъл от нея, Така бе и сега - чак след позицията на американците и европейските чиновници решиха да обелят някоя и друга дума повече.

"Винаги ясно сме казвали, че протестите и мирните демонстрации са основно право във всички европейски държави. Ние подкрепяме правото на мирен протест. Имаме ясна позиция, когато става дума най-вече за върховенството на закона и няма какво да добавим на този етап", каза говорителят на Еврокомисията Кристиан Виганд като, кой знае защо, не пропусна да подчертае, че това няма нищо общо с американската подкрепа. 

Докато комисарите се начудят,

председателят на групата на АЛДЕ в Европейския парламент Ханс ван Баален побърза да подкрепи Ахмед Доган и да изрази възмущението си от протестите.

"Почетният председател на ДПС Ахмед Доган въведе етнически мир в България. Към него трябва да се отнасяме с уважение. Срамно е, че екстремистите нападат него и имуществото му", написа в Тутър Ван Баален, който изглежда съвсем повърхностно, по партийному, е запознат със случващото се у нас.

Така или иначе, ако и мониторингът ще е като вялата позиция на Брюксел, протестите у нас ще продължат дълго.

Последният засега доклад

от мониторинговия механизъм за България излезе в края на октомври 2019-та и страната получи задоволителна оценка, при все че не бяха постигнати реални резултати в борбата срещу корупцията по върховете на властта. А на 20 май тази година излезе докладът по Европейския семестър, който оценява икономическите и фискалните постижения на държавите членки. В него бе направен изводът, че мониторингът върху българското правосъдие продължава и страната не е постигнала окончателни присъди срещу олигарси и политици. Уточнява се също така, че все още не са предприети мерки за намаляване на риска по схемата „гражданство срещу инвестиции“, както и че тя е породила опасения от рискове, свързани с изпирането на пари.

"Проблемите са същите, които бяха идентифицирани през предишните години. Знаете, че имаше серия от скандали с пране на пари в цяла Европа. Виждаме, че напредъкът по отправените препоръки е неравен – някои страни имат съществен прогрес, при други той е ограничен“, бе становището и на заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис. 

Въпреки че комисията без особени усилия стигна до този извод, си остана с препоръките. А сега, когато част от българите протестират с искане за правова държава, същата тази институция, която пише докладите - следи, наблюдава и призовава, сякаш

отново е далече от събитията у нас

и няма нищо общо с тях. За разлика от нея, Холандия Германия, Австрия и Дания се обявиха срещу прекратяването на мониторинга без да са отчетени ясни и категорични резултати. 

Най-комичното е, че на 12 юни външната министърка Екатерина Захариева бе на изслушване в Народното събрание именно заради мониторинговия надзор върху България. Тогава тя на практика също призна, че контролът още не е отпаднал, но оставали само формалните процедури, така че нов доклад нямало да има.

Както можеше да се очаква, още повече развесели публиката правосъдният министър Данаил Кирилов, който през декември миналата година обеща, че ако мониторингът не отпадне, ще си подаде оставката. По думите му журналистите и обществото не разбрали правилно доклада на Европейския семестър, а и що се отнасяло до върховенството на закона, в Европейския съюз имало държави, които били много по-зле от България. 

"Няма страшно, наблюдението от Брюксел на страната е вече на съвсем друго ниво, наравно с останалите държави от ЕС, и към нас ще се прилагат контролните механизми, както в останалите страни от блока", изказа се Кирилов, на когото министър-председателят забрани тази седмица да се изявява във Фейсбук.

Съвсем скоро Европейската комисия ще започне ново наблюдение, като първият годишен доклад по него се очаква да бъде представен през септември или октомври. Новият механизъм ще е с превантивен, а не със санкционен характер. Ама това успокоява ли никого?

Станимир Вълков
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във