Банкеръ Daily

Свят

"Бритиш петролиъм" продава лондонската си централа

Централата на "Бритиш петролиъм"

Британският петролен гигант "Бритиш петролиъм" планира да се изнесе от международната си "щабквартира" в централен Лондон, информира на 30 август английският "Сънди таймс". Това се случва след като корпорацията обяви, че ще съкрати 10 хил. работни места и ще започна да редуцира офисните си площи. 

Продажбата на сградата на "Бритиш петролиъм" на площад "Сейнт Джеймс" ще е тест за апетита на инвеститорите към първокласни лондонски търговски имоти. Намеренията на петролната корпорация, която е член на английския борсов индекс FTSE 100 на стоте британски компании с най-голяма пазарна капитализация и има 6500 души персонал във Великобритания (в английската столица и в Сънбъри на Темза), планирала да наеме отново имота от новия собственик за две години преди да напусне окончателно. "Бритиш петролиъм" вече продаде или отдаде под наем за дългосрочно ползване офисите си в Хюстън, Тексас и Сънбъри - тенденция, започнала още преди изубхването на заразата и ускорена след нея. Сградата на "Сейнт Джеймс", която петролната корпорация купи за 117 млн. брит. паунда през 2001-а, би могла да се оцени на над 300 млн. паунда в момента, пише "Сънди таймс".   

"Бритиш петролиъм" е поредният работодател, който променя работния стил и въвежда гъвкав работан график след като повечето служители започнаха да работят от домовете си заради пандемията от коронавируса. Главният изпълнителен директор на петролния гигант - Бърнард Луни - обяви преди време, че персоналът ще има възможност да изпълнява служебните си задължения като комбинация от работата в къщи и в офисите. 

Планът на "Бритиш петролиъм" да продаде централата си в Лондон показва за пореден път несигурността за пазара на имоти, породена от разпространението на коронавируса. То наложи социална и физическа изолация и принуди стотици хиляди работещи да "преработят" кухните и всекидневните си помещения в работни площи, опразни "небостъргачите" на Сити и на бизнес центровете в "Канари Уорф", както и на територията на цялата столица. 

Едва 13% от служителите са се върнали в офисите си в Лондон през август. А в национален разрез - в най-големите 63 населени центрове на Острова - делът е 17%, информира "Сънди таймс" като се позовава на анализ на данни от мобилните телефони. 

Британският кабинет подготвя наситена медийна кампания, която да насърчи англичаните да се върнат на работните си места, защото проведените проучвания показват, че по-голямата част от тях не са склонни на подобна стъпка.  

"Шрьодерс", "Кей Пи Ем Джи" и "Туитър" са сред най-едрите фирми, които смятат, че служителите им могат да работят постоянно от домовете си през цялата или през част от седмицата. Мултинационалната правна фирма "Линклейтърс" също промени подхода си през миналата седмица, като позволи на персонала си да работи дистанционно през половината от работното време. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във