Банкеръ Daily

Свят

Британското правителство силно занижило броя на смъртните случаи от Ковид-19

Действителният брой на смъртните случаи от COVID-19 в Англия и Уелс е с 41 на сто по-висок от числата, които правителството е изнасяло всекидневно до 10 април. Това сочат огласени днес данни, включващи починалите в домашни условия, предаде Ройтерс.

Националната статистическа служба обяви, че до 10 април е имало 13 121 смъртни случая, докато сведенията на правителството са за 9288 починали дотогава в болнични условия.

Респираторното заболяване COVID-19, причинявано от коронавируса, е посочено в една трета от всички смъртни актове в Англия и Уелс през седмицата до 19 април. В повече от половината смъртни актове, издадени през същата седмица в Лондон, се споменава COVID-19.

По последни сведения, публикувани вчера, в болници в цялото Обединено кралство досега от причиняваното от новия коронавирус заболяване са починали 16 509 човека, съобщи Ройтерс.

ТАСС отбелязва, че към вчерашна дата във Великобритания са били направени над половин милион теста, включително повторни. Установени са 125 000 случая на зараза.

Управителите на британските болници предупредиха, че здравеопазването ще бъде изложено на сериозен риск от недостиг на маски, ако правителството реши да въведе като задължителна мярка носенето им и от гражданите.

Съветниците на правителството по научни въпроси ще се съберат по-късно, за да обсъдят дали гражданите трябва да носят задължително маски в борбата с коронавируса, но Крис Хопсън, който отговаря за качеството на обслужването в болниците, вече предупреди, че са нужни убедителни доказателства, че мярката е наложителна, предаде БНР.

Хопсън изтъкна, че маските са абсолютно необходими за служителите в здравеопазването и при липсата на дотатъчно запаси това ще изложи на риск хората на предната линия в борбата с пандемията.

Кметът на Лондон Садик Хан призова по-рано всички ползващи градския транспорт да носят маски.

По принцип Световната здравна организация обяви, че ползването на маски от цялото население не е абсолютно наложително.

Дебатът по този въпрос в Обединеното кралство обаче набира скорост през последните седмици, особено на фона на недостига на защитно облекло и оборудване за медиците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във