Банкеръ Daily

Свят

Британското правителство ще удължи почивката на парламента до 14 октомври

Британското правителство предвижда да удължи периода, в който парламентът обикновено не заседава, до 14 октомври с цел да попречи на депутатите да осуетят Брексит без споразумение на 31 октомври, съобщи Би Би Си, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

Планирано е парламентарната сесия да се възобнови с реч на кралицата на 14 октомври. Тази реч се изготвя от правителството и в нея се очертава законодателният дневен ред за предстоящата година.

Този ход, за който съобщиха също Скай нюз и в. "Гардиън", прави слабо вероятно депутатите, които са против излизане на страната от ЕС без споразумение, да успеят да прокарат закони за блокиране на такъв сценарий до 31 октомври. 

Британският парламент традиционно спира работа за няколко седмици през септември заради годишните конференции на политическите партии.

Канцеларията на премиера Борис Джонсън засега не е коментирала новината.

Днешното съобщение идва ден след като депутатите, които са против Брексит без споразумение, се срещнаха, за да обсъдят начини да използват парламентарната процедура, за да накарат Джонсън да поиска отлагане на датата на Брексит.

Според "Гардиън" днес в шотландската лятна резиденция на кралицата в Балморал ще се състои среща за обсъждане и приемане на удължаване на почивката на парламента до 14 октомври. Бъкингамският дворец отказа коментар.

Очакваше се британският парламент да започне есенната си сесия на 3 септември за две седмици, а след това да излезе отново в почивка, докато преминат годишните конференции на политическите партии. Обикновено парламентът възобновява работата си в началото на октомври.

Британски политици реагираха критично на медийните съобщения за предполагаемото намерение на правителството на премиера Борис Джонсън да удържи почивката на парламента до 14 октомври в опит да попречи на депутатите да осуетят Брексит на 31 октомври, предаде Ройтерс.

"Изглежда Борис Джонсън наистина се готви да прекрати работата на парламента, за да прокара силово Брексит без споразумение. Ако депутатите не се обединят, за да го спрат следващата седмица, днешният ден ще бъде запомнен като мрачна дата в демокрацията на Обединеното кралство", написа в Туитър шотландският първи министър Никола Стърджън.

"Ако Би Би Си нюз са прави, Борис Джонсън току-що отправи предизвикателство към парламентарната демокрация. Майката на всички парламенти няма да му позволи да държи настрана британския парламент от най-важното решение, пред което е изправена страната ни. Обявлението му за война ще бъде посрещнато с железен юмрук", написа в Туитър говорителят по въпросите на Брексит на проевропейската партия Либерални демократи Том Брейк.

"Ние нямаме "ново правителство". Това действие е абсолютно скандално посегателство над нашата демокрация. Не можем да допуснем това", коментира в Туитър заместник-лидерът на главната опозиционна сила, Лейбъристката партия, Том Уотсън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във