Банкеръ Daily

Свят

Британското правителство с пореден опит да прокара сделката на Джонсън в парламента

Британското правителство днес ще направи пореден опит договореното от премиера споразумение за напускане на Европейския съюз да бъде гласувано в Камарата на общините. Това става, след като на извънредното заседание на парламента в събота депутатите приеха поправка, която задължи премиера да поиска отлагане на Брексит от насрочената дата 31 октомври, съобщава БНР.

Намеренията на министрите за вот днес следобед могат да си останат само намерения, ако председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу не даде одобрение. Повечето политически наблюдатели смятат, че той няма да допусне такова гласуване, ако трябва да се съобрази с правилата, защото не може да бъде гласувано два пъти по едно и също нещо, както това стана и със сделката на Тереза Мей през март.

Освен това няма сведения за промяна в разпределението на гласовете в Камарата на общините.

Правителството ще внесе за обсъждане необходимото законодателството по Брексит, преди да може да бъде проведен заключителният вот, което също е част от одобрената в събота поправка. Така ще се постави началото на правния процес по излизането на Обединеното кралство от Евросъюза.

В Брюксел изчакват с отговора на искането за отлагане, докато не се изясни какво ще произлезе в британския парламент.

Междувременно Върховният граждански съд в Шотландия ще обсъди дали Борис Джонсън е действал незаконно, като не е подписал писмото си до ЕС с искането за отсрочка на Брексит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във