Банкеръ Daily

Свят

Британските заплати с най-голямо увеличение от десетилетие

Заплащането на британските работници нараства в най-бързия си темп от повече от десетилетие, тъй като заради несигурността от Брексит работодателите предпочитат да наемат повече работна ръка, вместо да се ангажират с дългосрочни инвестиции, съобщава Ройтерс.

В контраст с другите показатели на британската икономика, показващи забавяне, общите приходи, включително бонусите, са се повишили с 3.5% годишно за трите месеца до февруари, показват официалните данни, в съответствие с проучването на икономистите от Ройтерс.

Това е най-високото нарастване от средата на 2008 г., въпреки че през февруари темпът на растеж на заплатите се забави.

Британският пазар на труда не се поддава на влиянието на Брексит, което подпомага домакинствата, чиито разходи раздвижват икономиката. Миналата седмица излизането на Великобритания от ЕС беше отложено до октомври.

Заетостта се е увеличила със 179 000 работни места през трите месеца до февруари, в съответствие с прогнозата на Ройтерс, което допринася да се запази нивото на безработица от 3.9%, което е най-ниското от началото на 1975 г., съобщиха от Службата за национална статистика.

Увеличаването на работните места обаче може да отразява нервността сред работодателите относно Брексит и рискува да влоши дългогодишния проблем с производителността на Великобритания, ахилесовата пета на петата по големина икономика в света, коментира Ройтерс.

Работниците могат да бъдат наети и след това уволнени, ако икономиката затъне, докато инвестициите в технологии и нови машини - които помагат на икономиката в дългосрочен план - спаднаха през 2018 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във