Банкеръ Daily

Свят

Британските лейбъристи настигат консерваторите

Джеръми Корбин

Проучвания на общественото мнение във Великобритания показват, че преднината на Консервативната партия пред Лейбъристката намалява.

Резултати от проучванията бяха оповестени вчера, след като двете партии представиха миналата седмица своите програми, отбеляза Франс прес.

Четири проучвания на общественото мнение дават на Консервативната партия преднина от 9 до 12 пункта, далеч от 20-те пункта преднина, с които разполагаха преди премиерът Тереза Мей да обяви предсрочни избори в средата на миналия месец, за да подсили парламентарното си мнозинство преди деликатните преговори за излизане от Европейския съюз.

По данни на проучване на института ЮГов за в. "Сънди таймс", в което са участвали 1925 души, Консервативната партия е загубила за една седмица половината си преднина пред Лейбъристката партия. Консерваторите вече изпреварват основните си конкуренти само с 44 срещу 35 на сто. Проучването на ЮГов преди седмица показваше 18 пункта преднина на консерваторите и популярност от 49 на сто.

Във вторник лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин представи програма, силно повлияна от левите идеи. Тя предвижда национализиране на секторите на транспорта, енергетиката, водните ресурси и пощите, както и увеличаване на социалните разходи и повишаване на данъците за най-богатите лица и предприятия.

Според в. "Сънди таймс" подкрепата за Лейбъристката партия е на най-високото си равнище от последните парламентарни избори през май 2015 г., когато лейбъристите получиха 30,4 на сто от гласовете.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във