Банкеръ Daily

Свят

Британските консерваторите на път да изгубят мнозинството си

В ярък контраст с допитванията, които в последните седмици показваха, че Мей е на път да постигне съкрушителна победа на изборите, институтът "ЮГав", прогнозира, че тя ще изгуби 20 места и необходимото й мнозинство от 17 места в 650-членната Камара на общините, за да управлява самостоятелно.

Запитана на предизборна проява дали ще подаде оставка, ако партията й загуби места, Мей заяви: "Има само едно допитване, което е от значение, и то е това на 8 юни".

От скучни британските избори станаха драматични, след като допитванията показаха намаляване на разликата между консерватори и лейбъристи, а едно дори предрича, че никоя партия няма да спечели мнозинство, отбелязва Асошиейтед прес.

Всички социологически компании, независимо от използваната от тях методика, установяват засилена подкрепа за лейбъристите и известен спад в подкрепата за консерваторите, каза експертът Джон Къртис.

Междувременно първият телевизионен дебат преди общите избори, с участието на лидери и представители на всички седем партии в британския парламент, премина много разгорещено, без явен победител. Отсъствието на премиера Тереза Мей обаче бе остро критикувано и както отбелязаха политическите наблюдатели, Консервативната партия определено не спечели от този факт.

Тереза Мей заяви още в началото на предизборната кампания, че няма да участва в преки дебати. Неин представител снощи бе министърът на вътрешните работи Амбър Ръд. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин, който бе казал, че също няма да се яви, ако Тереза Мей не участва в дебата, промени мнението си и пристигна в студиото на Би Би Си в Кеймбридж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във