Банкеръ Daily

Свят

Британските депутати отказаха да излязат в почивка заради конференцията на консерваторите

Британските депутати отхвърлиха днес искането на правителството за прекъсване на работата на парламента за една седмица, за да може управляващата Консервативна партия да проведе своята годишна конференция, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

При гласуването 306 депутати се обявиха против прекъсването на работата на парламента до 3 октомври, а 289 подкрепиха предложението.

Депутатите отново се събраха вчера, след като Върховният съд на Великобритания обяви за незаконно решението на министър-председателя Борис Джонсън за спиране на работата на парламента за пет седмици до 14 октомври.

Обикновено парламентът прекъсва работа по време на партийните конференции през есента, но опозицията заяви, че той не трябва спира в такъв решаващ момент, когато предстои Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври.

Говорител на Джонсън каза, че конференцията на Консервативната партия, която трябва да започне в неделя и да завърши следващата сряда, ще се състои по план.

Джонсън е в конфликт с парламента, откакто обеща, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка. Премиерът среща съпротива от депутати, които са решени да бъде избегнат Брексит без споразумение.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу каза, че съгласно съществуващите правила не може да има национални избори преди планираното излизане на Великобритания от ЕС на 31 октомври.

Депутат от Лейбъристката партия попита Бъркоу дали е вярно, че заради правилата за необходимото време за организиране на национални избори най-ранната дата, на която може да има подобно гласуване, е 5 ноември.

"Мога да потвърдя, че моето разбиране за изборния график съгласно съществуващата законова рамка е същото", заяви Бъркоу.

Джонсън два пъти поиска от парламента да одобри предсрочни избори, но опозиционните партии казват, че не искат да се съгласят с това, докато не бъде премахната опасността от Брексит без сделка.

Лидерът на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог заяви, че правителството обсъжда с парламентарните власти кога да има реч на кралица Елизабет Втора.

Правителството планираше да има реч на кралицата на 14 октомври и прекъсна работата на парламента преди това. Кралското слово поставя началото на нова парламентарна сесия и очертава правителствените планове за предстоящо законодателство.

Върховният съд обаче постанови, че решението за прекъсване на работата на парламента за пет седмици вместо за обичайните няколко дни е незаконно и парламентът отново се събра.

Според Рийс-Мог правителството ще направи така, че евентуално прекъсване на работата на парламента да бъде "съобразено с изискванията на решението на Върховния съд".

По думите му опозиционните депутати могат да гласуват недоверие на правителството, когато пожелаят следващата седмица. Това може да предизвика избори, към каквито правителството се стреми, но опозицията засега отхвърля.

Facebook logo
Бъдете с нас и във