Банкеръ Daily

Свят

Британските депутати отхвърлиха Брексит без сделка

Британските депутати отхвърлиха напускане на Европейския съюз без сделка при какъвто и да било сценарий. Това стана чрез необвързващо гласуване, което ще увеличи натиска върху министър-председателя Тереза Мей да изключи излизане от ЕС без споразумение, предаде Ройтерс.

С 312 срещу 308 гласа Долната камара на парламента одобри предложена от група депутати начело с Каролайн Спелман от Консервативната партия поправка А, която призоваваше правителството да изключи изцяло варианта за Брексит без сделка.

Поправката стига по-далеч от правителственото предложение, в което се казва, че парламентът не иска напускане без сделка на 29 март и че правната позиция по подразбиране е напускане без сделка, освен ако парламентът не ратифицира такава.

Това не е правно обвързващо решение и не изключва Великобритания да напусне ЕС, но то означава, че депутатите вече могат да гласуват за забавяне на "развода", съобщи Би Би Си. Това гласуване ще се проведе утре, и ако бъде прието - и ЕС се съгласи с него - Обединеното кралство няма да напусне ЕС, както е планирано на 29 март. От ЕС вече заявиха, че ще се нуждаят от "надеждна обосновка", преди да се съгласят с отлагане.

Британските депутати обаче тази вечер отхвърлиха с 374 срещу 164 гласа поправка, предлагаща отлагане на Брексит до 22 май.

Вотът тази вечер е следствие на вчерашното поражение на Мей, чиято ревизирана сделка за Брексит с ЕС бе отхвърлена от депутатите с мнозинство от 149 гласа. Тя беше обещала на депутатите, че ако споразумението не бъде одобрено, те ще могат да гласуват за блокиране на излизането без сделка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във