Банкеръ Daily

Свят

Британските депутати гласуват днес поправки в плана на Мей за Брексит

Британските депутати ще обсъдят и гласуват предложения за поправки в плана на Тереза Мей за Брексит.

Целта е по този начин тя да  може направи опит за допълнителни договорености с Брюксел и споразумението да спечели подкрепа в  парламента.

Вчера Мей призова депутатите от своята Консервативна партия да изпратят послание до Брюксел за това какви промени искат в сделката. Тя каза, че иска да осигури отстъпки, свързани с границата със Северна Ирландия, така че да получи подкрепата на привърженици на Брексит от собствената й Консервативна партия и на малката северноирландска партия, която подкрепя нейното правителство и която на 15 януари гласува срещу сделката й за Брексит.

Някои депутати искат да отнемат контрола върху процеса от правителството и да дадат на парламента шанс да дефинира параметрите на Брексит. Ако планът се увенчае с успех, то може да има дълбоки последици, като предостави на депутатите, които искат да блокират, отложат или предоговорят Брексит, възможен легален път, за да го направят.

Очаква се председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу да играе ключова роля в гласуването довечера, защото той избира кои поправки да бъдат поставени на гласуване.

Известно е, че Бъркоу не одобрява Брексит. Поправките, от които той трябва да избере, за да се разсея неяснотата около предстоящото напускане на ЕС, включват забрана за правителството да извежда страната от съюза, без да има постигнато споразумение, ограничение по време на "предпазната клауза" за границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, отлагане на датата на Брексит и организиране на втори референдум.

Facebook logo
Бъдете с нас и във