Банкеръ Daily

Свят

Британските депутати гласуват днес отново сделката за Брексит

Председателят на Камарата на общините на британския парламент Джон Беркоу даде снощи зелена светлина за трето гласуване по сделката на Тереза Мей за Брексит, която тя договори през ноември в Брюксел с ЕС. Вотът ще е днес.

"Предложението на правителството на Мей за трети вот по сделката е ново и съществено различно", заяви Беркоу, който миналата седмица отхвърли искането на кабинета за трети парламентарен вот с мотива, че британските депутати не могат да гласуват отново по нещо, което вече са отхвърлили.

Сега според предложението на правителството на гласуване днес ще бъде подложена част от сделката за Брексит, а именно Договорът за излизане от ЕС. Няма да се гласува по Политическата декларация за бъдещите отношения с ЕС, съгласно предложението на правителството.

Британските депутати на два пъти вече отхвърлиха цялостната сделка на Мей за Брексит, съставена от два елемента - Договор за излизане от ЕС и Политическа декларация за бъдещите отношения. Договорът за излизане дефинира условията на раздялата на Обединеното кралство с ЕС. Политическата декларация дефинира дългосрочните отношения, към които ще се стремят двете разделили се страни.

Ако днес правителството спечели вота, се смята, че така то ще удовлетвори условията, поставени от ЕС за отлагане на датата за Брекзит до 22 май. Тези условия бяха установени на европейската среща на върха на 21 март.

Но днешното одобрение на Договора за излизане не означава, че парламентът е изпълнил критериите за официална ратификация на сделката за Брексит. Критериите биха били изпълнени, ако парламентът одобри и двата елемента на сделката. Това означава, че ще има отделен вот в бъдеще.

Успехът на вота зависи до каква степен Мей ще успее да намали размерите на бунта в своята собствена партия и колко депутати от опозиционната Лейбъристка партия тя би могла да спечели на своя страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във