Банкеръ Daily

Свят

Британският здравен министър: Брексит без сделка не е вариант

Мат Ханкок

Британският здравен министър Мат Ханкок - един от кандидатите на консерваторите за поста на министър-председателката Тереза Мей, каза, че Брексит без сделка не е вариант за следващия лидер на Великобритания, тъй като председателят на долната камара на парламента ще го осуети, предаде Ройтерс, като се позова на в. "Файненшъл таймс".

"Жестоката реалност е, че вариантът без сделка не е политически избор, с който да разполага следващият министър-председател", заяви Ханкок.

"Има доказателства, че в Камарата на общините има мнозинство за осъществяване на Брексит", каза той.

По думите му председателят на камарата Джон Бъркоу ще осуети всеки опит на стремящ се към вариант без сделка министър-председател да преодолее депутатите.

"Мисля, че председателят ще съдейства за мнозинство в Камарата на общините, което е против вариант без сделка, по същия начин, както направи преди 29 март", каза Ханкок, който освен това изключи възможността за втори референдум за Брексит.

Бъркоу възнамерява да остане на поста, въпреки че по-рано имаше очаквания за неговото оттегляне.

"Никога не съм казвал нещо за напускане през юли тази година", заяви той пред в. "Гардиън".

"Наистина усещам, че сега е време, в което се случват важни събития и има големи въпроси за решаване, а при тези обстоятелства не ми изглежда разумно да освобождавам поста", каза Бъркоу, рискувайки да разгневи твърдолинейните привърженици на Брексит, които смятат, че той иска да осуети излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка.

По думите му е "несериозно" да се мисли, че парламентът може да бъде изтикан настрани при дебатите за Брексит.

"Представата, че парламентът ще бъде . . . евакуиран от центъра на сцената в дебатите за Брексит, е немислима. Тя е просто немислима", заяви Бъркоу.

Според висши фигури от опозиционната Лейбъристка партия, цитирани от в. "Мирър", нейният лидер Джереми Корбин е напът да подкрепи втори референдум за Брексит и това може да стане до дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във