Банкеръ Daily

Свят

Британският външен министър във Вашингтон успокоява американците за Северна Ирландия

Доминик Рааб

Британският външен министър Доминик Рааб е във Вашингтон, където се очаква да даде гаранции на американските политици, че последните развития около Брексит няма да навредят на мирния процес в Северна Ирландия.

Някои американски политици изразиха загриженост относно плановете на "Даунинг стрийт" да промени части от подписаната през януари „сделка по развода“ с ЕС, предаде БНР.

Доминик Рааб ще се срещне с председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която миналата седмица заяви, че няма да има американско-британска търговска сделка, ако се навреди на мирното споразумение за Северна Ирландия.

От "Даунинг стрийт" тогава реагираха, че независимо от обстоятелствата споразумението от Разпети петък ще бъде съблюдавано.

Рааб ще разговаря също с американския си колега Майк Помпео. Брексит е основната точка в посещението на Рааб. Очаква се Рааб да убеждава американските си събеседници, че спорният пректозакон за вътрешния пазар е предохранителна мярка в отговор на заплахата от ЕС да блокира износа на храни, както твърдят британските министри.

Рааб и Помпео ще обсъдят също напрежението около Иран. Помпео скоро критикува Великобритания и европейските съюзници, че вземат страната на аятоласите, като блокират нови санкции срещу Техеран.

Facebook logo
Бъдете с нас и във