Банкеръ Daily

Свят

Британският външен министър твърди, че не знаел нищо за плановете да бъде убит Кашоги

Джереми Хънт

Британското министерство на външните работи не е знаело нищо за планове на саудитските специални служби да отвлекат и убият журналиста Джамал Кашоги. Това заяви вчера в парламента министърът на външните работи на Обединеното кралство Джереми Хънт, цитиран от ТАСС.

"Абсолютно нищо не ми е било известно предварително за ужасното убийство на Кашоги и бях също толкова шокиран (от новината за това), колкото и всички останали", каза министърът в отговор на въпрос на депутат.

Хънт на практика опроверга съобщението на вестник "Дейли експрес", който в неделя написа, че Лондон е знаел предварително за това, че Кашоги е в опасност. Изданието се позова на източници в британското разузнаване, съобщили му, че Центърът за правителствените комуникации на Великобритания (британска специална служба) е прехванал разговори на сътрудници на саудитското разузнаване, на които било заповядано да похитят Кашоги в Турция и да го отведат в Рияд, а в случай че той окажел съпротива, да действат според обстоятелствата. Заповедта идвала от някого от "кралското обкръжение", но не от принца престолонаследник в Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Според информацията на вестника тези сведения станали известни на Лондон три седмици преди убийството на Кашоги и британските власти се обърнали към своите саудитски колеги с искане да не осъществяват планираната операция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във