Банкеръ Daily

Свят

Британският съд отказа да пусне под гаранция Асандж

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж остава в ареста, след като британски съд отказа освобождаването му под гаранция, предаде Ройтерс.

Решението е в отговор на искането на адвокатите на Асандж да бъде освободен в очакване на разглеждане на искането на американските власти да бъде върнат в САЩ.

В понеделник съдът отхвърли молбата на Вашингтон за екстрадиция на Асандж в САЩ, където да бъде съден за шпионаж след публикуването на стотици хиляди поверителни документи. Решението на наказателния съд "Олд Бейли" в Лондон може да бъде обжалвано.

Причината за отказа бе, че основателят на "Уикилийкс" има психически проблеми. По думите на окръжния съдия Ванеса Барайцер има доказателства, че Асандж може да се самонарани, ако бъде предаден на Съединените щати. "Цялостното впечатление е на депресиран и понякога отчаян човек, страхуващ се за бъдещето си", обясни тя. Според нея няма съмнения в американското правосъдие, но страната не е в състояние да му попречи да опита да сложи край на живота си.

Още същия ден Мексико предложи политическо убежище на Асандж. 

"Ще поискам от външния министър да предприеме необходимите действия за отправяне на искане към британското правителство за освобождаване на Асандж във връзка с предоставянето му на политическо убежище в Мексико", заяви на ежедневната си пресконференция мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Срещу Асандж са повдигнати 18 обвинения. Ако вината му бъде призната, той може да получи до 175 години затвор.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във