Банкеръ Daily

Свят

Британският премиер Борис Джонсън ще убеждава шотландците за Брексит

Новият британски министър-председател Борис Джонсън ще направи първо си посещение в Шотландия, съобщават световните агенции. То идва веднага след като лидерката на Консервативната партия в Шотландия Рут Дейвидсън обяви, че няма да подкрепи Брексит без споразумение.

Припомняме, че шотландците гласуваха на референдум за отделяне от Обединеното кралство през 2014 година. А при допитването за Брексит две години по-късно бяха единодушно за оставане в ЕС. Тогава привържениците на еврочленството поискаха втори референдум за независимост от Великобритания.
Оттогава напрежението в британския политически живот не намалява. Миналата седмица например първият министър на Шотландия, националистката Никола Стърджън, в писмо до Борис Джонсън обяви, че плановете му за Брексит ще навредят на шотландската икономика и че тя е решена да продължи подготовката за втори референдум за независимост.

Всъщност Шотландия е част от Обединеното кралство от повече от 300 години.

През 1707 г. Кралство Англия и Кралство Шотландия се обединяват под името Кралство Великобритания. Тази суверенна европейска държава, съществувала между 1707 и 1801 г., е предшественик на днешното Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Тя е създадена на 1 май 1707 г. като политически съюз между Кралство Шотландия и Кралство Англия (което включва и Уелс). Договорът за съюз от 1706 г. Treaty of Union (ратифициран с Акт за уния през 1707 г.), постановява единно, обединено кралство, обхващащо целия остров Великобритания, най-големият от Британските острови, и заобикалящите го малки острови.

Това се случва по времето на Анна Стюарт, която става кралица на Англия, Ирландия и Шотландия на 8 март през 1702 година. На 1 май 1707 г., когато Англия и Шотландия се обединяват, тя става първият суверен на Кралство Великобритания. Кралица Анна е последният монарх от династията на Стюартите. Тя умира през 1714 г. без да остави наследник

Facebook logo
Бъдете с нас и във