Банкеръ Daily

Свят

Британският парламент спира работа заради коронавируса

Парламентът на Обединеното кралство ще преустанови работата си до 21 април поради бързото разрастване на епидемията от коронавирус в страната, съобщи в сряда Би Би Си.

Очаква се тази вечер британските законодатели да приемат спешни законопроекти, касаещи Covid-19, след което те трябва да бъдат отново в Уестминстър, за да гласуват за законопроекта за финансите на 21 април, се е посочва в информацията.

В началото на седмицата премиерът на Обединеното Кралство Борис Джонсън нареди на британските граждани да си останат у дома, тъй като пандемията на коронавирус вече отне 424 живота в цялата страна, докато над 8000 жители на Великобритания бяха тествани положително за инфекцията.

Рекорден брой - 89 души починаха от коронавирус за един ден във Великобритания. Наложените строги мерки за социално дистанциране обаче изглежда не се спазват, тъй като много хора отидоха на работа и през вчерашния ден, претоварвайки градския транспорт, който е силно ограничен.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че на работа могат да ходят само онези, които не могат да я вършат вкъщи, но това не внесе особена яснота в коя група попадат строителните работници, които продължават да ходят по обектите.

Според Ханкок те могат да продължават да работят, стига да са на 2 метра разстояние, но това изявление бе сметнато от мнозина за напълно безотговорно. Самите строителни работници заявиха, че не могат просто да си останат по домовете, защото няма да им бъде платено. 5000 служители на транспортна полиция бяха разположени по станции на метрото и по гарите в Лондон, за да припомнят на хората, че трябва да пътуват само ако това е абсолютно наложително.

Мат Ханкок призова за набиране на 250 000 доброволци в помощ на здравеопазването. 11 000 бивши медици се завърнаха в здравеопазването, а 24 000 студенти последна година също ще окажат помощ.

В същото време обаче се появиха сведения, че много лекари са готови да напуснат, защото са изложени на голям риск поради липсата на адекватно защитно облекло и оборудване.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във