Банкеръ Daily

Свят

Британският парламент ще гласува споразумението за Брексит на 11 декември

Британският парламент ще гласува за сключеното с Брюксел споразумение за изтегляне от ЕС на 11 декември, заяви пред депутатите премиерката Тереза Мей, цитирана от Франс прес.

Камарата на общините ще трябва да реши дали иска да се подчиним на гласа на британския народ, който избра Брексит, заяви Мей в дебат в парламента. Тя се опитва да убеди депутатите да подкрепят нейното споразумение, което беше посрещнато с голям скептицизъм.

Преди гласуването на 11 декември депутатите ще обсъждат споразумението в продължение на пет дни, съобщава канцеларията на Мей, цитирана от Ройтерс.

Планът на премиерката среща съпротива както от средите на евроскептиците, така и на привържениците на ЕС сред 314-те депутати от Консервативната партия и 313-те депутати от опозиционни партии. През уикенда 10-те депутати на северноирландската Демократична юнионистка партия, която подкрепя правителството на малцинството на Мей вече заявиха, че ще гласуват против споразумението. За да бъде прието, то трябва да получи подкрепата на просто мнозинство от депутатите, или около 320 гласа, ако всички активни се появят и гласуват. Бивши високопоставени членове на парламентарни групи обаче казват, че премиерката може да се нуждае от само 305 гласа, като се отчетат болестите и отсъствията, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във