Банкеръ Daily

Свят

Британският парламент подкрепи договорената от Борис Джонсън сделка за Брексит

Камара на общините на Обединеното кралство гласува на второ четене в подкрепа на законопроекта на премиера Борис Джонсън за Споразумението за оттегляне на Европейския съюз, като 358 депутати подкрепиха Брексит законопроекта, а 234 се обявиха против.

Според публикувания в четвъртък променен вариант на законопроекта за Брексит британският парламент няма да има право да поиска евентуалното удължаване на т.нар. "преходен период" за преговори с Европейския съюз след настоящата крайната дата на 31 декември 2020 година.

Днешното успешно гласуване представлява първа стъпка към изпълнение на предизборното обещание на Борис Джонсън да осигури излизането на Великобритания от Европейския съюз в края на януари 2020 година.

Сега Споразумението за оттегляне от ЕС ще премине към етап на обсъждане в комисиите, последван от така наречения етап на доклад и след това ще бъде изпратено обратно на Камарата на общините за трето четене и окончателно гласуване, преди да бъде предадено за гласуване от Камарата на лордовете. След това се предвижда споразумението за Брексит да се превърне в закон чрез получаване на кралско съгласие от кралица Елизабет Втора.

Законопроектът ще трябва да бъде приет от британските законодатели преди 29 януари догодина, за да може Европейският съюз да ратифицира това споразумение преди крайния срок за излизане на Великобритания от единния блок на 31 януари.

От своя страна Европейската комисия заяви, че следи процеса на ратифициране в Обединеното кралство на законопроекта за споразумението и добави, че Европейският съюз е готов да предприеме "официални стъпки" за одобряване на сделката.

"Ние отчитаме гласуването в Камарата на общините. Ще следим внимателно процеса по ратифициране в Обединеното кралство. Готови сме да предприемем официалните стъпки за сключване на споразумението и от страна на ЕС", отбеляза говорител на Комисията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във