Банкеръ Daily

Свят

Британският парламент отхвърли и второто искане на Борис Джонсън за предсрочни избори

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу

Британските депутати отхвърлиха и второто искане на премиера Борис Джонсън за предсрочни парламентарни избори на 15 октомври, съобщи ДПА.

За да бъдат свикани избори, правителството се нуждаеше от 434 гласа - две трети от всички депутати, избрани в 650-местната долна камара на парламента.

При гласуването рано тази сутрин само 293 народни представители подкрепиха предложението на правителството, а 46 гласуваха против.

Основните опозиционни партии се споразумяха преди вота, че няма да подкрепят Джонсън, докато не изпълни нов закон, чиято цел е да отложи Брексит и да попречи на Обединеното кралство да излезе от ЕС без сделка.

Председателят на Камарата на общините на Великобритания Джон Бъркоу заяви вчера, че ще се оттегли в рамките на седмици на фона на критиките от твърдите поддръжници на Брексит, които твърдят, че е изопачил парламентарните правила, за да ги подкопае.

Бъркоу заяви, че няма да се кандидатира за преизбиране, ако депутатите гласуват в подкрепа на предсрочни избори по-късно днес и при всички случаи ще подаде оставка на 31 октомври, дори и да не го направят.

Бъркоу е оратор на долната камара на парламента в продължение на 10 години, като е бил свидетел на разгорещени дебати за Брексит и е вземал множество решения за действия, които е трябвало да предприема камарата.

"Ако камарата гласува тази вечер за предсрочни общи избори, моят мандат като говорител и депутат ще приключи, когато този парламент приключи", каза Бъркоу пред камарата.

"Ако камарата не гласува за това, аз заключих, че най-малко разрушителното и най-демократичното действие за мен ще бъде да се оттегля при приключването на бизнеса в четвъртък, 31 октомври."

Бъркоу се опита да модернизира парламента, заменяйки традиционната ораторска роба за обикновена одежда над костюм и призова жените депутатки за нови бебета.

Критиците обаче твърдят, че той е помпозен, предубеден в полза на депутатите срещу Брексит и прекалено харесва звука на собствения си глас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във