Банкеръ Daily

Свят

Британският парламент окончателно одобри сделката за Брекзит

Британските депутати одобриха законопроекта, който ще позволи на Великобритания да напусне Европейския съюз на 31 януари със сделка, слагайки край на повече от три години спорове по условията.  Законопроектът за споразумението за Брекзит, договорено миналата година, бе приет с 330 срещу 231 гласа в Камарата на общините.

Консервативната партия бе преизбрана миналия месец с голямо мнозинство след кампания за "приключване на Брекзит".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не вярва, че времето до края на тази година ще е достатъчно, за да бъдат договорени всички аспекти в бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, така че двете страни в процеса да могат да изберат върху какво искат да се съсредоточат. 

"Приоритет за ЕС е запазването на целостта на единния пазар и митническия съюз на блока. По този въпрос няма да има компромиси", коментира Фон дер Лайен.

На 31 януари Великобритания ще стане първата държава, напуснала Европейския съюз. Това ще даде началото на преходен период, в който Лондон и Брюксел ще започнат нови преговори с цел постигане на споразумение относно бъдещите им търговски отношения. Изглежда обаче, че двете страни не постигат съгласие дори по времевата рамка на тези разговори.

Въпреки че вече няма да е член на съюза, до края на тази година Великобритания ще се придържа към правилата на ЕС и ще внася дължимите суми в общия бюджет. В случай че Лондон не поиска удължаване на този преходен период след края на 2020 г., от началото на 2021 г. отношенията ще бъдат регулирани или от правилата на Световната търговска организация, или от двустранно споразумение, ако такова бъде подписано до края на 2020 г. Правителството в Лондон е обявило, че не желае удължаване на преходния период.

Facebook logo
Бъдете с нас и във