Банкеръ Daily

Свят

Британският парламент обсъжда на 14 февруари предложение за Брексит

Депутатите в британския парламент ще обсъдят на 14 февруари парламентарно предложение за излизане на Обединеното кралство от ЕС, обяви председателката на камарата на общините Андреа Ледсъм, цитирана от Ройтерс.

Говорителка на британската министър-председателка Тереза Мей съобщи днес, че Мей ще отговори на писмото на опозиционния лейбъристки лидер Джереми Корбин с предложения за споразумение по Брексит, но не е променила становището си, че митнически съюз с общността е изключен.

Пред репортери говорителката каза, че Мей се е съсредоточила върху осигуряване на промени в договореното за т.нар. северноирландски предпазен механизъм, за предотвратяване на връщането на твърда граница в Ирландия. Това ще позволи на Мей да се опита да получи парламентарна подкрепа за своята сделка.

Джереми Корбин, лидерът на основната британска опозиционна Лейбъристка партия, написа писмо до премиера Тереза Мей и в него той изложи желанията си, в замяна на чието изпълнение би подкрепил плана на правителството в Лондон за Брексит.

В писмото Джереми Корбин отново иска постоянно членство на Обединеното кралство в митническия съюз.

Лидерът на лейбъристите заявява, че Мей няма да получи подкрепата му само със спечелване на отстъпки от Брюксел по проблема с ирландската граница.

Той посочва, че иска "митническо сближаване със съюза, общи външни мита и споразумение за търговската политика, което да предвижда Великобритания също да има глас при всякакви бъдещи търговски споразумения на ЕС".

Позицията на Корбин е разочароваща за някои депутати от Лейбъристката партия, които се надяваха, че той ще подкрепи призивите да бъде организиран втори референдум за Брексит, отбелязва Асошиейтед прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във