Банкеръ Daily

Свят

Британският парламент гласува промяна на сделката за Брексит, ЕС отказа

Британските депутати приеха вчера с 317 гласа "за" и 301 "против" поправка, искаща промяна в договореното с ЕС споразумение за Брексит, съобщи Франс прес.

Поправката предвижда по-конкретно да се замени предпазният механизъм, целящ да бъде избегнато връщането на физическа граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, с алтернативни мерки.

Преди гласуването министър-председателката Тереза Мей заяви, че тази поправка, внесена от консерватора Греъм Брейди, ще й даде "мандат" да поднови преговорите с Европейския съюз. 

"Сега е ясно, че има път, който може да гарантира стабилно мнозинство в камарата за напускане на ЕС със сделка", каза Мей.

Поправката призовава предпазният механизъм (backstop) да бъде заменен с "алтернативни мерки" за избягване на връщането на граничния контрол в Ирландия. В текста се казва, че парламентът ще подкрепи сделката за Брексит на Тереза Мей, ако тази промяна бъде направена.

Въпреки това Брюксел многократно каза, че не иска да подновява преговорите по споразумението, което бе подписано от останалите 27 лидери и изтъкна, че предпазният механизъм е необходим.

Веднага след гласуването в британския парламент председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че мярката е част от споразумението за Брексит и не подлежи на предоговаряне.

Френският президент Еманюел Макрон заяви вчера, че постигнатото между Великобритания и ЕС споразумение за Брекзит е "най-доброто възможно споразумение и не подлежи на предоговаряне".

Ирландският външен министър Саймън Ковини припомни в "Туитър", че "мрежата за сигурност бе договорена между ЕС и Обединеното кралство като политика, гарантираща избягването на твърда граница при всички положения". По думите му е важно станалото вчера в Уестминстър да не промени това.

Депутатите освен това отхвърлиха две поправки, които щяха да дадат на парламента възможност да предотврати излизане от ЕС без сделка, ако Мей не успее да прокара сегашното споразумение през февруари. Те обаче одобриха по-късно символично споразумение, призоваващо правителството да предотврати възможността за потенциално хаотично излизане без сделка. 

Това е сигнал, че парламентът като цяло е против напускането на ЕС без договорено споразумение, което ще стане на 29 март, ако не бъде намерена алтернатива, но не задължава правителството да предотврати евентуален твърд Брексит. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във