Банкеръ Daily

Свят

Британският министър за Брекзит подаде оставка

Британският министър за Брекзит лорд Дейвид Фрост подаде оставка. Като причина е посочено несъгласие "с политическата посока на правителството". Фрост е връчил писмо с оставката си на премиера Борис Джонсън миналата седмица и се очаква да напусне поста в началото на новата година. 

Заместник политическият редактор на "Скай Нюз" Сам Коутс заяви, че министърътсе оттегля, защото е недоволен от посоката, в която се движи правителството - високите данъци, стратегията за нулеви емисии на вредни газове и новият "План Б" с ограничения заради COVID-19. Според Коутс, напускането на Фрост, който е смятан за архитект на Брекзит, е сериозна загуба на Джонсън, чиято основна мантра преди последните общи избори бе "Да постигнем Брекзит!". 

Оставката е пореден удар за правителството, което е в дълбока криза през последните седмици, включваща големия скандал с коледните партита миналата зима и бунта в редиците на депутатите на управляващата Консервативна партия срещу въвеждането на ваксинационни паспорти. 

Дейвид Фрост от дълго време води преговори със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шевчович по повод на Протокола за Северна Ирландия, който британците искат да бъде премахнат. Лидерът на северноирландската Демократична юнионистка партия сър Джефри Доналдсън заяви, че оттеглянето на министъра е лош знак за ангажимента на Борис Джонсън да няма търговска граница в Ирландско море след Брекзит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във