Банкеръ Daily

Свят

Британският бизнес иска бързи мерки срещу скъпата енергия

Британското правителство не е предложило решения за обуздаване на покачващите се цени на енергията, заяви Гарет Стейс - генерален директор на организацията UK Steel, която представлява производителите на стомана във Великобритания. Гарет Стейс направи това изявление, след като лидерите на индустриите, които потребяват голямо количество енергия, се срещнаха с министъра на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Куази Куартенг, предаде БНР.

"Не можем да чакаме до Коледа или по-късно, дори само няколко седмици. Трябва да се действа бързо и решително"“, каза Стейс за Би Би Си. Цените на газа се увеличиха с 250% от януари насам, което от своя страна увеличи производствените разходи. Стейс посочи, че е учуден от мудните действия на министрите, защото правителствата в Европа са подкрепили индустрията, въпреки че увеличаването на производствените разходи там не е толкова голямо.

От Групата на интензивните потребители на енергия, която включва производителите на хартия, стъкло, цимент, гипс, керамика, химикали и стомана съобщиха, че Куартенг ги е уверил, че ще продължава да работи съвместно с тях за оказване на подкрепа за техните сектори.

Междувременно вестник „Гардиън“ съобщи, че по данни на Националната статистика почти 9 милиона, или един на всеки 6 пълнолетни във Великобритания, не са могли да си купят някои хранителни продукти от първа необходимост през последните две седмици, защото ги е нямало по рафтовете на магазините в резултат на кризата в хранително-вкусовата промишленост и недостига на шофьори за зареждане на магазините.

Facebook logo
Бъдете с нас и във