Банкеръ Daily

Свят

Британски министър се закани да спре свободното придвижване след Брексит

Свободното движение на работна сила между Великобритания и Европейския съюз ще спре, след като страната се оттегли от Съюза. Това каза днес британският министър на миграцията Брандън Люис.

"Свободното движение на работна ръка приключва, когато напуснем Европейския съюз през пролетта на 2019 г.," каза Люис. Той добави, че до пролетта на 2019 г. - когато би трябвало да приключат преговорите - Лондон ще разполага и с нова имиграционна система, която да може да приложи незабавно след оттеглянето. Той не влезе в подробности как точно Лондон ще ограничава миграцията, но добави, че кабинетът ще публикува "бяла книга" по-късно тази година, а законопроект, регулиращ тези въпроси, ще бъде внесен и гласуван в парламента през 2018 г.

"Прост факт" е, че европейските правила за свободно движение няма да важат дори ако Лондон и Брюксел постигнат споразумение за преходен период след напускането, за да се избегнат сътресения в британската икономика, каза Люис. Според него кабинетът ще успее да намали, в съответствие с предизборното обещание на консерваторите, годишната миграция от 248 000 (тази година) до десетки хиляди души.

Засега няма реакция от ЕС по повод думите на министъра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във