Банкеръ Daily

Свят

Британски министър: Жалкият червей Асандж да се предаде!

Джулиан Асандж беше наречен "жалък нищожен червей" от държавния министър в британското министерство на външните работи Алън Дънкан, според когото основателят на "Уикилийкс" трябва да напусне еквадорското посолство в Лондон и да се предаде на британското правосъдие, предаде Ройтерс.

От юни 2012 г. Асандж живее в посолството, след като отиде там, за да избегне екстрадиция в Швеция, където да бъде разпитван заради обвинения в сексуални посегателства, които той отрича.

През май миналата година шведското разследване беше прекратено, но срещу Асандж, който се намираше под гаранция, когато отиде в посолството, има издадена заповед за арест от британските власти за нарушаване на условията на гаранцията и тя следва да бъде изпълнена, ако той излезе извън пределите на дипломатическата мисия.

"Голямо съжаление буди фактът, че Джулиан Асандж все още е в еквадорското посолство", каза Дънкан в отговор на въпрос за Асандж по време на изслушване в комисията по външни работи на Камарата на общините. "Крайно време е този жалък нищожен червей да излезе от посолството и да се предаде на британското правосъдие."

Асандж твърди, че обвиненията в сексуални посегателства в Швеция са безпочвени и че истинската причина за проблемите му е фактът, че сайтът "Уикилийкс" е публикувал американски дипломатически и военни тайни. Асандж се опасява, че ако се предаде, това ще доведе до екстрадирането му в САЩ.

Миналия месец британски съд отказа да прекрати делото срещу Асандж за нарушаването на гаранцията и заяви в мотивите си, че той е "човек, който иска да диктува свои условия на правосъдието".

През октомври 2015 г. британската полиция изтегли постоянните си постове пред посолството, но заяви, че ще продължи да действа, за да арестува Асандж, ако той напусне сградата, само че този път "под прикритие". Тогава полицията каза, че за охрана около посолството са били похарчени около 12,6 милиона британски лири.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във