Банкеръ Daily

Свят

Британски министри и депутати подготвят забавяне на Брексит

Министърът на финансите Филип Хамънд

Британски депутати подготвят предложение за забавяне на процеса по член 50 от Лисабонския договор, който урежда процедурата за напускането на блока, заявиха вчера няколко британски министри на бизнес лидери, съобщи Ройтерс.

Постигнатото от британския премиер Тереза Мей споразумение с ЕС за Брексит беше отхвърлено в Камарата на общините вчера, и в телефонен разговор с бизнес лидери няколко министри изказаха предположението, че датата 29 март за напускане на ЕС може да бъде отложена.

Министърът на финансите Филип Хамънд, министърът на бизнеса и енергетиката Грег Кларк и министърът за Брекзита Стивън Баркли заявили, че "депутати от задните банки подготвят предложение за забавяне на член 50".

Британският премиер Тереза Мей трябва да прекъсне процеса на излизане от ЕС и да организира втори референдум. Това заяви вчера шотландският първи министър Никола Стърджън след като британският парламент отхвърли сделката за Брексит, която Мей сключи с Брюксел, предаде Ройтерс.

"Не можем повече да губим време. Дошъл е моментът да спрем стрелките на член 50 /.../ трябва да бъде прокаран закон, за да може електоратът отново да се произнесе по въпроса", заяви Стърджън пред Би Би Си.

Арлин Фостър, лидерката на северноирландската Демократична юнионистка партия, подкрепяща британското правителство, заяви, че Тереза Мей трябва да се стреми към фундаментални промени в сделката за развода с ЕС.

"Успокоения, под формата на писма или топли думи, няма да са достатъчни. Премиерът сега трябва да се върне в ЕС и да се опита да постигне фундаментални промени в споразумението за оттегляне", каза Фостър в изявление.

Тя увери, че партията й ще работи конструктивно с правителството за постигане на по-добра сделка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във