Банкеръ Daily

Свят

Британски фирми се страхуват от отлив на квалифицирани работници

Повече от половината от британските компании с чуждестранен персонал се опасяват, че ще бъдат засегнати от плановете на правителството за имиграционната система след Брексит. Това показва съвместно проучване на Британската търговска камара и на Indeed.

53% от 380 анкетирани фирми считат, че ще бъдат негативно засегнати от разширяването на съществуващия британски праг за минимална заплата за квалифицирани работници извън Европейския съюз. 57% отбелязват, че ще бъдат засегнати от плановете за осигуряването на 12-месечна работа и лимит за пребиваване на по-ниско квалифицирани имигранти.

"За бизнеса в много сектори става все по-трудно да наема работници с подходящи умения. Както във всяка отворена икономика, миграционните потоци са един от начините да се преодолее този недостиг, но според нашето проучване, новите предложения не изглежда да са променливи в зависимост от нуждите на работодателите", заяви Пауел Адржан, икономист в Indeed, цитиран от Ройтерс. По думите му в частност секторите на здравеопазването и строителството се нуждаят от по-голяма гъвкавост.

По-строгата миграция бе акцент в плановете на премиера Тереза Мей. Британският вътрешен министър Саджид Джавид поиска миналия месец от консултативния комитет отново да разгледа предложението си за праг на заплащане за квалифицирани работници-мигранти на стойност 30 000 паунда годишно, с изключение на парамедици, лабораторни техници, готвачи и младши лекари.

За британските работодатели е трудно да наемат много категории квалифицирани работници, след като нивото на безработица във Великобритания спадна до най-ниската си стойност от 70-те години на миналия век.

Facebook logo
Бъдете с нас и във