Банкеръ Daily

Свят

Британски депутати със законопроект за отлагане на Брексит до 31 януари 2020 г.

Британските депутати, които се против плановете на премиера Борис Джонсън за Брексит, искат да прокарат закон, който да го принуди да поиска отлагане до 31 януари 2020 г. на излизането на Великобритания от ЕС. Това личи от текста, публикуван в Туитър от един от неговите автори, предаде Ройтерс.

Законопроектът предвижда премиерът да бъде задължен да поиска отлагане на Брексит, в случай че до 19 октомври той не съумее да издейства ново споразумение с ЕС или не получи одобрението на парламента за напускане на блока без споразумение.

"Целта на законопроекта е да гарантира, че Обединеното кралство няма да напусне Европейския съюз на 31 октомври без споразумение, освен ако парламентът се съгласи", написа в Туитър депутатът лейбърист Хилари Бен.

Борис Джонсън заяви вчерапред тв канал Ай Ти Ви, че ако Камарата на общините гласува днес за ново отлагане на Брексит, то в сряда ще има гласуване за предсрочни избори. Британският премиер изрази надежда, че депутатите няма да гласуват за ново отлагане, и подчерта, че не съществуват обстоятелства, при които той би поискал от Брюксел отлагане на Брексит.

В изявление пред канцеларията си на Даунинг стрийт Джонсън каза, че ако Камарата на общините гласува за отлагане, това ще направи "абсолютно невъзможни" всякакви по-нататъшни преговори. "Аз не искам избори. Вие не искате избори. Нека следваме дневния ред на хората", заяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във